Langkau ke kandungan utama

Catatan

Kursus Pengendalian Makanan Online 2022

  Kursus pengendalian makanan online sesi oktober 2020 Masih belum ada Sijil Pengendali Makanan walau dah berniaga bertahun-tahun? Perniagaan anda bakal menghadapi risiko kerugian kerana tidak mematuhi Akta Makanan 1983. Apa risiko yang bakal anda hadapi? #1: Penjara sehingga 2 Tahun #2: Denda maksima RM10,000! #3: Bakal di saman oleh pelanggan anda Oh ye, sebelum anda dikenakan denda-denda di atas, kemungkinan bisnes anda akan di perintahkan tutup selama 14 hari kerana tidak mematuhi Akta Makanan 1983. Berapa agaknya sales untuk 14 hari/separuh bulan? Bahaya! Daftar Kursus Pengendali Makanan Online sekarang. Apa kelebihan sekiranya anda ada 'Sijil Pengendali Makanan'?  Walaupun sijil yang diperkenalkan sejak tahun 1984 ini murah, jangan di anggap mudah dan tidak berguna. Antara kelebihan sekiranya anda ada sijil ini ialah: ▶️ Boleh bekerja di mana-mana kedai makanan satu Malaysia ▶️ Tak perlu risau kene kompaun dengan Majlis ▶️ Boleh apply mana-mana Bazaar Ramadhan nanti paka

Kupon Diskaun RM100 Untuk Direbut - Jom Mohon Halal

   Kupon Diskaun RM100 Sudah Dibuka Untuk Direbut Pensijilan Halal dari tahun ke tahun menjadi semakin popular disebabkan jaminan halal yang diberikan selain daripada kebersihan sesuatu produk makanan Zaman beralih kepada lebih moden dan penghasilan makanan pada masa kini sangat kreatif dengan penggunaan teknologi yang canggih. Terlalu pesat dan cepat industri pengeluaran membangun menjadi tanda tanya kepada kita sebagai pengguna apakah selamat kita makan produk X?  Apatah lagi kita sebagai umat islam, adakah produk Y ini mematuhi hukum syarak dari penggunaan bahan mentah dan cara pengendaliannya semasa ia diproses? Tahun ini (2019) kita dikejutkan dengan berita viral berkenaan terdapatnya DNA babi pada gula-gula susu berjenama 'RABIT' yang kita semua rakyat Malaysia dah sedia maklum dan pasti pernah makan sewaktu kecil dahulu. Bayangkan, penulis sendiri memang menggemari gula-gula tersebut yang selalu membelinya 20 tahun yang lalu! Peluang Unt

7 Sebab Kenapa Susah Mohon Sijil Halal JAKIM - No.6 Dapat Vote 48%

INI DIA 7 SEBAB KENAPA RAMAI CAKAP PENSIJILAN HALAL JAKIM SUSAH NAK APPLY Sumber:Astro Awani Setelah 10 tahun dalam industri, dan berjumpa dengan ratusan pelanggan, dapat info dari sana-sini, rupanya barulah kami faham mengapa ramai orang menganggap pensijilan halal ini sesuatu yang sangat susah nak apply sehinggakan kalau tiada pensijilan halal pon tak mengapalah, nak buat macam mana. . . RUGI. RUGI. RUGI. . . Ye, sangat rugi sekiranya anda tidak mendapatkan pensijilan halal yang sekarang satu dunia tengah sibuk untuk memahami dan mengaplikasikan  standard  halal kepada produk mereka. . . Kerana mereka faham permintaan halal ni sedang meningkat naik bahkan sekarang sahaja industri halal global mencecah  USD Trillion . . . Setelah bertahun dalam industri, kami memahami sesuatu dari industri dan ini merupakan antara perkara-perkara yang major mengapa usahawan makanan khususnya give-up dengan pensijilan Halal Malaysia. . 1) DENGAR CAKAP ORANG  . Be

Biasa Tapi Merbahaya – Pencemaran Silang (Bhgn1)

  Pencemaran silang yang sering terjadi di Restoran. -Foto Kredit Tripadvisor.com Biasa Di Buat Tapi Amat Merbahaya – Pencemaran Silang Pernahkah kita menggunakan pisau yang sama untuk memotong ayam dan sayur di rumah atau di restoran? Meletak pencedok ais dalam tong ais? Memegang handphone ketika mengendalikan makanan? Ya, Ini adalah amalan biasa yang kita pernah lihat dan menjadi rutin harian sebilangan pengendali makanan. Tapi tahukan anda amalan tersebut merupakan antara faktor utama kepada keracunan makanan? Pencemaran silang atau dalam bahasa inggeris di sebut Cross Contamination berlaku apabila mikroorganisma secara tidak sengaja dipindahkan dari satu bahan ke bahan yang lain dan menyebabkan kesan yang berbahaya. Contohnya seperti penggunaan pisau/papan pemotong yang sama untuk memotong ayam🍗 dan timun 🥒. Ayam mentah mempunyai jumlah bakteria yang sangat banyak dan berbahaya😈 seperti Salmonella. Apabila kita memotong ayam tersebut , bakteri

'Halal Related Course' - Kemestian atau pilihan untuk pensijilan Halal Malaysia

Badan pensijilan Halal Malaysia iaitu JAKIM pada hari ini semakin tegas dalam menangani isu kualiti & kredibiliti halal selaku pemain utama industri halal dunia. Ini adalah kerana terdapat banyak pemohon-pemohon pensijilan sedia ada yang tidak mematuhi garis panduan sedia-ada yang ditetapkan di dalam Manual Permohonan Pensijilan Halal Malaysia (MPPHM) Semakan ke-tiga dan MS1500:2009. Oleh kerana itu pada tahun ini (2019), JAKIM akan memperkenalkan MPPHM semakan ke-empat 2019 dengan menambah-baik komponen-komponen yang sebelumnya sering dipertikaikan dan diselewengkan. Sebenarnya keperluan latihan halal kepada pekerja berkenaan halal telah pun termasuk di dalam garis panduan tetapi begitu banyak syarikat yang tidak mengendahkan perkara ini dan sengan yang sedemikian, pengurusan halal dalam syarikat tidak dijalankan dengan baik dan kredibiliti pengiktirafan halal tersebut wajar diragui kerana lemahnya Sistem Jaminan Halal di dalam syarikat. 'Halal Related Course&

Kursus Pengendalian Makanan Ipoh, Perak Februari 2019

Salam sejahtera kepada pelanggan kami yang dihargai, Pendaftaran Kursus Pengendalian Makanan di Ipoh Perak telah dibuka. Terhad kepada 30 peserta sahaja. Pendaftaran adalah dilakukan seperti biasa iaitu dengan pendaftaran atas-talian (online) Terima kasih diatas sokongan murni anda. Sekian, Team Al Barakah

Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-9 (Januari 2019)

   Kursus Asas Halal & Toyyib Januari 2019 (HRDF Claimable) Industri halal di Malaysia mula diperkenalkan secara serius apabila penggunaan logo halal Malaysia diseragamkan dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) dan termasuk di dalam Akta Perihal Dagangan Halal 2011. Namun begitu, tiada kursus halal atau latihan dan penerangan yang meluas tentang  Pensijilan Halal Malaysia (PHM) berkenaan kepentingan halal, cara memohon dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Kami dari  Al Barakah Training Solution  berusaha agar maklumat dan ilmu berkaitan industri halal dapat disebarluaskan ke semua negeri di Malaysia bermula dengan negeri Selangor dan yang berdekatan. Kursus Asas Halal & Toyyib merupakan antara syarat yang wajib dilaksanakan seperti yang terkandung di dalam Prosedur Permohonan Pensijilan Halal Malaysia. Pada  Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-9  ini, kami akan menjelaskan tentang pembaharuan dan syarat-syarat baharu yang di