Langkau ke kandungan utama

Halal Awareness Training

Halal Awareness Training (HAT) atau Latihan Kesedaran Halal merupakan kursus halal yang MESTI di hadiri oleh syarikat yang ingin mendapatkan pensijilan halal Malaysia JAKIM atau yang telah di iktiraf halal setiap 3 tahun dan mesti di perolehi dari syarikat penyedia latihan Halal yang berdaftar.


Halal Awareness Training


Al Barakah Trainning Solution Sdn Bhd merupakan syarikat penyedia latihan yang berdaftar sebagai rakan strategi Malaysia International Halal Academy (MIHA) dan berkolaborasi dengan syarikat Exclusive Continent Sdn Bhd (Penyedia latihan HPB) yang bertauliah untuk mengendalikan Halal Awareness Training dan Latihan Kesedaran Halal.

Ada dua jenis latihan halal yang mesti di hadiri bagi pemegang sijil halal JAKIM iaitu: 

1. Halal Awareness Training / Latihan Kesedaran Halal

Kursus ini mesti di hadiri oleh semua pekerja di dalam syarikat yang diutamakan adalah di bahagian operasi pengeluaran, pembelian dan pergudangan / warehouse setiap 3 tahun sekali.

Pendaftaran Halal Awareness Training Online boleh di buat disini.

2. Halal Competency Training / Latihan Kompetensi Halal

Kursus ini mesti di hadiri oleh semua Ahli Jawatankuasa Halal Dalaman / Internal Halal Commitee (IHC) members setiap 3 tahun sekali (Minima). Penjelasan yang lebih terperinci diterangkan di laman Halal Competency Training

Seperti yang di nyatakan dalam Manual Prosedur Pernijilan Halal Malaysia 2020 / MPPHM (Domestik) 2020 di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal.

“Halal Awareness Training” / Kursus Kesedaran Halal ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi.

Latihan ini adalah penting kepada pekerja syarikat yang mempunyai pensijilan halal JAKIM agar mereka mematuhi Standard Operating Procedure atau SOP yang telah di tetapkan oleh Bahagian Halal JAKIM.

Dengan menyedari akan pensijilan Halal, pekerja akan memahami akan kepentingan untuk mengamalkan amalan halal yang baik semasa mengendalikan produk makanan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kepentingan Kursus Pengendalian Makanan

  Kursus ini hanya 3 Jam yang membentangkan elemen-elemen keselamatan makanan dan bayaran hanya RM50, tetapi ramai usahawan tidak faham kepentingan kursus pengendalian makanan ini. Kursus Pengendalian Makanan adalah merupakan kursus yang di programkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan (BKKM) sejak tahun 1985. Sejak tahun 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia membenarkan Kursus Pengendalian Makanan memandangkan pandemik COVID19 dan tiada kebenaran untuk kursus secara kelas fizikal. Objektif kursus ini adalah untuk memberi pendedahan akan kepentingan mengendalikan makanan dengan selamat agar kelelamatan makanan dapat di jaga dan akhirnya pelanggan tidak mendapat mudharat akibat dari cara pengendalian makanan yang tidak bersih. Apa Itu Kursus Pengendalian Makanan? Kursus Pengendalian Makanan ini adalah kursus yang dibuat khas kepada pengendali makanan di seluruh Malaysia. Siapa pengendali makanan yang di maksudkan oleh KKM ni? Pen

Kursus Kesedaran Halal / Halal Awareness Traininig 2022

  Kursus Kesedaran Halal : Halal Good Practice (HGP) Latarbelakang Seperti yang di nyatakan dalam Prosedur Manual untuk Persijilan Halal Malaysia 2020 (Domestik) di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal seperti Halal Awareness Training / latihan kesedaran halal Kursus latihan ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi. Hasil Pembelajaran Objektif Latihan: Memahami dan meningkatkan kesedaran kakitangan syarikat mengenai prinsip utama Halal dan Haram Memupuk nilai tanggungjawab kakitangan syarikat untuk menjaga etika dan disiplin dalam pematuhan kepada piawaian halal. Kakitangan syarikat akan memahami punca kepada pembatalan dan penarikan balik sijil oleh JAKIM Kakitangan syarikat akan memahami aspek-aspek amalan pengendalia

Suntikan Typhoid pengendali makanan

Suntikan Typhoid Suntikan Typhoid Al Barakah Food Management berusaha untuk memudahkan pengusaha restoran untuk mendapatkan suntikan TY2 atau Suntikan Typhoid yang diwajibkan kepada semua pengedali makanan. Oleh itu kami telah mengenalpasti klinik-klinik yang sanggup membantu kami untuk memberi suntikan Typhoid kepada staff-staff restoran di restoran mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu datang ke klinik untuk mendapatkan suntikan Typhoid Kadar bayaran yang dikenakan bagi suntikan typhoid adalah seperti berikut :  1) RM 60/org bagi suntikan 5 orang (minima) * Doktor akan hadir di tempat anda* Surat pengesahan akan diberikan setelah suntikan. Sekiranya perlu kad suntikan, bayaran tambahan RM2 dikenakan dan wajib sediakan gambar ukuran passport. Perlu diingatkan bahawa Kad suntikan adalah optional sahaja kerana surat pengesahan doktor sudah memadai. suntikan sah selama 3 tahun. Oleh itu sila pastikan anda sediakan 1 KEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT untuk kad sunt