Halal Awareness Training (HAT) atau Latihan Kesedaran Halal merupakan kursus halal yang MESTI di hadiri oleh syarikat yang ingin mendapatkan pensijilan halal Malaysia JAKIM atau yang telah di iktiraf halal setiap 3 tahun dan mesti di perolehi dari syarikat penyedia latihan Halal yang berdaftar.
Al Barakah Trainning Solution Sdn Bhd merupakan syarikat penyedia latihan yang berdaftar sebagai rakan strategi Malaysia International Halal Academy (MIHA) dan berkolaborasi dengan syarikat Exclusive Continent Sdn Bhd (Penyedia latihan HPB) yang bertauliah untuk mengendalikan Halal Awareness Training dan Latihan Kesedaran Halal.
Ada dua jenis latihan halal yang mesti di hadiri bagi pemegang sijil halal JAKIM iaitu:
1. Halal Awareness Training / Latihan Kesedaran Halal
Kursus ini mesti di hadiri oleh semua pekerja di dalam syarikat yang diutamakan adalah di bahagian operasi pengeluaran, pembelian dan pergudangan / warehouse setiap 3 tahun sekali.
Pendaftaran Halal Awareness Training Online boleh di buat disini.
2. Halal Competency Training / Latihan Kompetensi Halal
Kursus ini mesti di hadiri oleh semua Ahli Jawatankuasa Halal Dalaman / Internal Halal Commitee (IHC) members setiap 3 tahun sekali (Minima). Penjelasan yang lebih terperinci diterangkan di laman Halal Competency Training
Seperti yang di nyatakan dalam Manual Prosedur Pernijilan Halal Malaysia 2020 / MPPHM (Domestik) 2020 di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal.
“Halal Awareness Training” / Kursus Kesedaran Halal ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi.
Latihan ini adalah penting kepada pekerja syarikat yang mempunyai pensijilan halal JAKIM agar mereka mematuhi Standard Operating Procedure atau SOP yang telah di tetapkan oleh Bahagian Halal JAKIM.
Dengan menyedari akan pensijilan Halal, pekerja akan memahami akan kepentingan untuk mengamalkan amalan halal yang baik semasa mengendalikan produk makanan.
Ulasan
Catat Ulasan