Langkau ke kandungan utama

Penting Halal Gap Analysis Sebelum Mohon Sijil Halal JAKIM




Analisis jurang halal atau Halal Gap Analysis ialah alat perancangan strategik berharga yang digunakan untuk menilai perbezaan, atau "jurang," antara prestasi semasa syarikat dan keperluan dan syarat pensijilan halal yang diingini. Analisis ini penting atas beberapa sebab:

  1. Pengurangan Risiko: Mengiktiraf jurang dalam pematuhan peraturan, piawaian atau amalan terbaik sijil halal JAKIM membolehkan organisasi menangani isu ini secara proaktif dan mengurangkan risiko pematuhan dan operasi sejurusnya memudahkan proses mohon sijil halal JAKIM.
  2. Peruntukan Sumber kewangan: Halal Gap Analysis membantu dalam memperuntukkan sumber kewangan dengan berkesan. Dengan mengenal pasti kawasan di mana sumber kurang digunakan atau dialokasikan secara keseluruhan, ia membantu dalam mengoptimumkan peruntukan sumber kewangan ke tempat yang betul untuk impak maksimum.
  3. Pengurusan Perubahan: Apabila organisasi mengalami perubahan, sama ada disebabkan oleh pertumbuhan, teknologi baharu atau peralihan pasaran, analisis jurang membantu menilai sejauh mana organisasi menyesuaikan diri dengan pematuhan halal dan tempat pelarasan diperlukan untuk memudahkan peralihan yang lebih lancar.
  4. Kecekapan Sumber Manusia: Dengan mengenal pasti sumber keperluan kakitangan berdasarkan syarat yang di tetapkan halal pada skim pensijilan halal, Halal Gap Analysis membolehkan syarikat memperuntukkan sumber dengan lebih cekap, yang boleh membawa kepada perancangan yang lebih teratur dan terancang.
  5. Mengukur Kemajuan: Dengan adanya halal gap analysis, perancangan yang betul dan sistematik dapat di buat. Tempoh masa permohonan halal dapat dikenalpasti dan dirancang agar permohonan halal ditak menjadi rumit dan berjalan dengan baik.
  6. Membuat Keputusan: Halal Gap Analysis menyediakan maklumat penting untuk membuat keputusan kepada pemohon atau pemilik syarikat. Ia membolehkan pemilik/pemohon mengutamakan inisiatif dan pelaburan berdasarkan kesannya dalam menutup jurang yang dikenal pasti.
  7. Penetapan Matlamat: Analisis jurang menyediakan asas untuk menetapkan matlamat yang realistik dan boleh dicapai. Ia membantu organisasi menetapkan sasaran yang mencabar namun boleh dicapai.






Ringkasnya, Halal Gap Analysis ialah alat penting untuk perancangan strategik, peningkatan prestasi dan menjimatkan kos demi mendapatkan pensijilan halal JAKIM. Ia membolehkan organisasi membuat keputusan berasaskan data, menyelaraskan usaha mereka dengan visi strategik mereka, dan terus berusaha untuk kecemerlangan berdasarkan Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (2020) dan Malaysia Halal Management System 2020.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kepentingan Kursus Pengendalian Makanan

  Kursus ini hanya 3 Jam yang membentangkan elemen-elemen keselamatan makanan dan bayaran hanya RM50, tetapi ramai usahawan tidak faham kepentingan kursus pengendalian makanan ini. Kursus Pengendalian Makanan adalah merupakan kursus yang di programkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan (BKKM) sejak tahun 1985. Sejak tahun 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia membenarkan Kursus Pengendalian Makanan memandangkan pandemik COVID19 dan tiada kebenaran untuk kursus secara kelas fizikal. Objektif kursus ini adalah untuk memberi pendedahan akan kepentingan mengendalikan makanan dengan selamat agar kelelamatan makanan dapat di jaga dan akhirnya pelanggan tidak mendapat mudharat akibat dari cara pengendalian makanan yang tidak bersih. Apa Itu Kursus Pengendalian Makanan? Kursus Pengendalian Makanan ini adalah kursus yang dibuat khas kepada pengendali makanan di seluruh Malaysia. Siapa pengendali makanan yang di maksudkan oleh KKM ni? Pen

Kursus Kesedaran Halal / Halal Awareness Traininig 2022

  Kursus Kesedaran Halal : Halal Good Practice (HGP) Latarbelakang Seperti yang di nyatakan dalam Prosedur Manual untuk Persijilan Halal Malaysia 2020 (Domestik) di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal seperti Halal Awareness Training / latihan kesedaran halal Kursus latihan ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi. Hasil Pembelajaran Objektif Latihan: Memahami dan meningkatkan kesedaran kakitangan syarikat mengenai prinsip utama Halal dan Haram Memupuk nilai tanggungjawab kakitangan syarikat untuk menjaga etika dan disiplin dalam pematuhan kepada piawaian halal. Kakitangan syarikat akan memahami punca kepada pembatalan dan penarikan balik sijil oleh JAKIM Kakitangan syarikat akan memahami aspek-aspek amalan pengendalia

Suntikan Typhoid pengendali makanan

Suntikan Typhoid Suntikan Typhoid Al Barakah Food Management berusaha untuk memudahkan pengusaha restoran untuk mendapatkan suntikan TY2 atau Suntikan Typhoid yang diwajibkan kepada semua pengedali makanan. Oleh itu kami telah mengenalpasti klinik-klinik yang sanggup membantu kami untuk memberi suntikan Typhoid kepada staff-staff restoran di restoran mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu datang ke klinik untuk mendapatkan suntikan Typhoid Kadar bayaran yang dikenakan bagi suntikan typhoid adalah seperti berikut :  1) RM 60/org bagi suntikan 5 orang (minima) * Doktor akan hadir di tempat anda* Surat pengesahan akan diberikan setelah suntikan. Sekiranya perlu kad suntikan, bayaran tambahan RM2 dikenakan dan wajib sediakan gambar ukuran passport. Perlu diingatkan bahawa Kad suntikan adalah optional sahaja kerana surat pengesahan doktor sudah memadai. suntikan sah selama 3 tahun. Oleh itu sila pastikan anda sediakan 1 KEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT untuk kad sunt