Kursus Asas Halal & Toyyib Januari 2019 (HRDF Claimable)
Industri halal di Malaysia mula diperkenalkan secara serius apabila
penggunaan logo halal Malaysia diseragamkan dibawah Jabatan Kemajuan
Islam Malaysia ( JAKIM ) dan termasuk di dalam Akta Perihal Dagangan
Halal 2011.
Namun begitu, tiada kursus halal atau latihan dan penerangan yang meluas tentang Pensijilan Halal Malaysia(PHM) berkenaan kepentingan halal, cara memohon dan perkara-perkara lain yang berkaitan.
Kami dari Al Barakah Training Solution berusaha
agar maklumat dan ilmu berkaitan industri halal dapat disebarluaskan ke
semua negeri di Malaysia bermula dengan negeri Selangor dan yang
berdekatan.
Kursus Asas Halal & Toyyib merupakan antara syarat yang wajib
dilaksanakan seperti yang terkandung di dalam Prosedur Permohonan
Pensijilan Halal Malaysia.
Pada Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-9 ini, kami akan menjelaskan tentang pembaharuan dan syarat-syarat baharu yang diperkenalkan oleh pihak Hab Halal Jakim.
Kepentingan Kursus Halal & Toyyib
Kursus ini diwajibkan hadir oleh semua kakitangan yang terlibat secara langsung dalam sesebuah syarikat yang memegang sijil pengiktirafan Halal JAKIM.Ini adalah bagi memastikan semua kakitangan syarikat tersebut terutama yang di bahagian dapur dan ‘Purchaser’ iaitu yang menguruskan pembelian bahan mentah tahu akan etika pengurusan halal dan menjaga kredibilti Pensijilan Halal itu sendiri.
Antara kepentingan lain adalah bagi memastikan gerak kerja kakitangan pengendali makanan selari dengan garis panduan syara’ dan keselamatan makanan agar kualiti Halal & toyyib dapat di capai.
Pengusaha produk makanan dan individu digalakkan menghadiri kursus ini bagi persediaan memohon pensijilan Halal Malaysia.
Latar belakang Tenaga Pengajar
En. Saiful Abd Rahman merupakan lulusan
Sarjana Muda Food Scines ( USM, Penang ) dan telah berkhidmat di
Syarikat pengeluaran bersakala tinggi seperti FFM dan juga sebagai
‘Training Module Creator’ di Domino’s Pizza selama 3 tahun.
Kini beliau
telah diiktiraf sebagai Eksekutif Halal yang ditauliahkan oleh Halal Professional Board (HPB) dan juga sebagai HRDF TTT Certified Trainer.
Beliau juga merupakan tenaga pengajar yang
diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengajar Kursus
Pengendalian Makanan dan telah mengajar lebih dari 500 sesi kursus ini
sejak 2015
Topik Kursus
Kursus ini adalah dalam tempoh satu hari dan akan dibahagikan kepada 4 topik iaitu:- Halal mengikut prspektif syari’ah
- Skim pensijilan halal JAKIM
- Manual Prosedur Pensijilan Halal JAKIM 2014(Semakan ke-3)
- MS1500:2009
- Prosedur terkini 2019 garis panduan baharu (2019)
Yuran
Yuran kebijaksanaan yang dikenakan adalah seperti berikut:1Pax – RM150
Early Bird: RM130 ( Pembayaran sebelum Januari 7)
Jumlah Peserta dihadkan kepada 20 orang sahaja.
Ulasan
Catat Ulasan