Pencemaran silang yang sering terjadi di Restoran. -Foto Kredit Tripadvisor.com |
Pernahkah kita menggunakan pisau yang sama untuk memotong ayam dan sayur di rumah atau di restoran?
Meletak pencedok ais dalam tong ais?
Memegang handphone ketika mengendalikan makanan?
Ya, Ini adalah amalan biasa yang kita pernah lihat dan menjadi rutin harian sebilangan pengendali makanan.
Tapi tahukan anda amalan tersebut merupakan antara faktor utama kepada keracunan makanan?
Pencemaran silang atau dalam bahasa inggeris di sebut Cross Contamination
berlaku apabila mikroorganisma secara tidak sengaja dipindahkan dari
satu bahan ke bahan yang lain dan menyebabkan kesan yang berbahaya.
Contohnya seperti penggunaan pisau/papan pemotong yang sama untuk memotong ayam🍗 dan timun 🥒.
Ayam mentah mempunyai jumlah bakteria
yang sangat banyak dan berbahaya😈 seperti Salmonella. Apabila kita
memotong ayam tersebut , bakteria daripada ayam boleh berpindah kepada
pisau dan papan pemotong.
Sekiranya kita menggunakan pisau🔪 dan
papan pemotong yang sama untuk memotong bahan lain seperti timun,
bakteria daripada peralatan tersebut akan berpindah pula ke timun.
Kesannya timun tersebut kini telah
dicemari bakteria yang berbahaya dan apabila dihidangkan secara mentah
dalam nasi lemak, nasi goreng, laksa dan bihun goreng, bakteria dari
timun tersebut akan mencemari makanan dan boleh menyebabkan keracunan
makanan.🤮💀
Bagaimana untuk untuk mengelak pencemaran silang ini? Ha yang ni kita akan sambung dalam post yang akan datang.
Anda ada pengalaman melihat perkara-perkara sebegini di Restoran? komen di bawah
#kursuspengendalianmakanan
#pencemaransilang
#keracunanmakanan
#foodhandlerclass
#BKKM
#pencemaransilang
#keracunanmakanan
#foodhandlerclass
#BKKM
Ulasan
Catat Ulasan