Langkau ke kandungan utama

Biasa Tapi Merbahaya – Pencemaran Silang (Bhgn1)

 
Pencemaran silang yang sering terjadi di Restoran. -Foto Kredit Tripadvisor.com
Biasa Di Buat Tapi Amat Merbahaya – Pencemaran Silang

Pernahkah kita menggunakan pisau yang sama untuk memotong ayam dan sayur di rumah atau di restoran?

Meletak pencedok ais dalam tong ais?

Memegang handphone ketika mengendalikan makanan?

Ya, Ini adalah amalan biasa yang kita pernah lihat dan menjadi rutin harian sebilangan pengendali makanan.

Tapi tahukan anda amalan tersebut merupakan antara faktor utama kepada keracunan makanan?

Pencemaran silang atau dalam bahasa inggeris di sebut Cross Contamination berlaku apabila mikroorganisma secara tidak sengaja dipindahkan dari satu bahan ke bahan yang lain dan menyebabkan kesan yang berbahaya.

Contohnya seperti penggunaan pisau/papan pemotong yang sama untuk memotong ayam🍗 dan timun 🥒.

Ayam mentah mempunyai jumlah bakteria yang sangat banyak dan berbahaya😈 seperti Salmonella. Apabila kita memotong ayam tersebut , bakteria daripada ayam boleh berpindah kepada pisau dan papan pemotong.

Sekiranya kita menggunakan pisau🔪 dan papan pemotong yang sama untuk memotong bahan lain seperti timun, bakteria daripada peralatan tersebut akan berpindah pula ke timun.

Kesannya timun tersebut kini telah dicemari bakteria yang berbahaya dan apabila dihidangkan secara mentah dalam nasi lemak, nasi goreng, laksa dan bihun goreng, bakteria dari timun tersebut akan mencemari makanan dan boleh menyebabkan keracunan makanan.🤮💀

Bagaimana untuk untuk mengelak pencemaran silang ini? Ha yang ni kita akan sambung dalam post yang akan datang.

Anda ada pengalaman melihat perkara-perkara sebegini di Restoran? komen di bawah

#kursuspengendalianmakanan
#pencemaransilang
#keracunanmakanan
#foodhandlerclass
#BKKM

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kepentingan Kursus Pengendalian Makanan

  Kursus ini hanya 3 Jam yang membentangkan elemen-elemen keselamatan makanan dan bayaran hanya RM50, tetapi ramai usahawan tidak faham kepentingan kursus pengendalian makanan ini. Kursus Pengendalian Makanan adalah merupakan kursus yang di programkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan (BKKM) sejak tahun 1985. Sejak tahun 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia membenarkan Kursus Pengendalian Makanan memandangkan pandemik COVID19 dan tiada kebenaran untuk kursus secara kelas fizikal. Objektif kursus ini adalah untuk memberi pendedahan akan kepentingan mengendalikan makanan dengan selamat agar kelelamatan makanan dapat di jaga dan akhirnya pelanggan tidak mendapat mudharat akibat dari cara pengendalian makanan yang tidak bersih. Apa Itu Kursus Pengendalian Makanan? Kursus Pengendalian Makanan ini adalah kursus yang dibuat khas kepada pengendali makanan di seluruh Malaysia. Siapa pengendali makanan yang di maksudkan oleh KKM ni? Pen

Kursus Kesedaran Halal / Halal Awareness Traininig 2022

  Kursus Kesedaran Halal : Halal Good Practice (HGP) Latarbelakang Seperti yang di nyatakan dalam Prosedur Manual untuk Persijilan Halal Malaysia 2020 (Domestik) di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal seperti Halal Awareness Training / latihan kesedaran halal Kursus latihan ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi. Hasil Pembelajaran Objektif Latihan: Memahami dan meningkatkan kesedaran kakitangan syarikat mengenai prinsip utama Halal dan Haram Memupuk nilai tanggungjawab kakitangan syarikat untuk menjaga etika dan disiplin dalam pematuhan kepada piawaian halal. Kakitangan syarikat akan memahami punca kepada pembatalan dan penarikan balik sijil oleh JAKIM Kakitangan syarikat akan memahami aspek-aspek amalan pengendalia

Suntikan Typhoid pengendali makanan

Suntikan Typhoid Suntikan Typhoid Al Barakah Food Management berusaha untuk memudahkan pengusaha restoran untuk mendapatkan suntikan TY2 atau Suntikan Typhoid yang diwajibkan kepada semua pengedali makanan. Oleh itu kami telah mengenalpasti klinik-klinik yang sanggup membantu kami untuk memberi suntikan Typhoid kepada staff-staff restoran di restoran mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu datang ke klinik untuk mendapatkan suntikan Typhoid Kadar bayaran yang dikenakan bagi suntikan typhoid adalah seperti berikut :  1) RM 60/org bagi suntikan 5 orang (minima) * Doktor akan hadir di tempat anda* Surat pengesahan akan diberikan setelah suntikan. Sekiranya perlu kad suntikan, bayaran tambahan RM2 dikenakan dan wajib sediakan gambar ukuran passport. Perlu diingatkan bahawa Kad suntikan adalah optional sahaja kerana surat pengesahan doktor sudah memadai. suntikan sah selama 3 tahun. Oleh itu sila pastikan anda sediakan 1 KEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT untuk kad sunt