Langkau ke kandungan utama

Catatan

Biasa Tapi Merbahaya – Pencemaran Silang (Bhgn1)

  Pencemaran silang yang sering terjadi di Restoran. -Foto Kredit Tripadvisor.com Biasa Di Buat Tapi Amat Merbahaya – Pencemaran Silang Pernahkah kita menggunakan pisau yang sama untuk memotong ayam dan sayur di rumah atau di restoran? Meletak pencedok ais dalam tong ais? Memegang handphone ketika mengendalikan makanan? Ya, Ini adalah amalan biasa yang kita pernah lihat dan menjadi rutin harian sebilangan pengendali makanan. Tapi tahukan anda amalan tersebut merupakan antara faktor utama kepada keracunan makanan? Pencemaran silang atau dalam bahasa inggeris di sebut Cross Contamination berlaku apabila mikroorganisma secara tidak sengaja dipindahkan dari satu bahan ke bahan yang lain dan menyebabkan kesan yang berbahaya. Contohnya seperti penggunaan pisau/papan pemotong yang sama untuk memotong ayam🍗 dan timun 🥒. Ayam mentah mempunyai jumlah bakteria yang sangat banyak dan berbahaya😈 seperti Salmonella. Apabila kita memotong ayam tersebut , bakteri

'Halal Related Course' - Kemestian atau pilihan untuk pensijilan Halal Malaysia

Badan pensijilan Halal Malaysia iaitu JAKIM pada hari ini semakin tegas dalam menangani isu kualiti & kredibiliti halal selaku pemain utama industri halal dunia. Ini adalah kerana terdapat banyak pemohon-pemohon pensijilan sedia ada yang tidak mematuhi garis panduan sedia-ada yang ditetapkan di dalam Manual Permohonan Pensijilan Halal Malaysia (MPPHM) Semakan ke-tiga dan MS1500:2009. Oleh kerana itu pada tahun ini (2019), JAKIM akan memperkenalkan MPPHM semakan ke-empat 2019 dengan menambah-baik komponen-komponen yang sebelumnya sering dipertikaikan dan diselewengkan. Sebenarnya keperluan latihan halal kepada pekerja berkenaan halal telah pun termasuk di dalam garis panduan tetapi begitu banyak syarikat yang tidak mengendahkan perkara ini dan sengan yang sedemikian, pengurusan halal dalam syarikat tidak dijalankan dengan baik dan kredibiliti pengiktirafan halal tersebut wajar diragui kerana lemahnya Sistem Jaminan Halal di dalam syarikat. 'Halal Related Course&

Kursus Pengendalian Makanan Ipoh, Perak Februari 2019

Salam sejahtera kepada pelanggan kami yang dihargai, Pendaftaran Kursus Pengendalian Makanan di Ipoh Perak telah dibuka. Terhad kepada 30 peserta sahaja. Pendaftaran adalah dilakukan seperti biasa iaitu dengan pendaftaran atas-talian (online) Terima kasih diatas sokongan murni anda. Sekian, Team Al Barakah

Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-9 (Januari 2019)

   Kursus Asas Halal & Toyyib Januari 2019 (HRDF Claimable) Industri halal di Malaysia mula diperkenalkan secara serius apabila penggunaan logo halal Malaysia diseragamkan dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) dan termasuk di dalam Akta Perihal Dagangan Halal 2011. Namun begitu, tiada kursus halal atau latihan dan penerangan yang meluas tentang  Pensijilan Halal Malaysia (PHM) berkenaan kepentingan halal, cara memohon dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Kami dari  Al Barakah Training Solution  berusaha agar maklumat dan ilmu berkaitan industri halal dapat disebarluaskan ke semua negeri di Malaysia bermula dengan negeri Selangor dan yang berdekatan. Kursus Asas Halal & Toyyib merupakan antara syarat yang wajib dilaksanakan seperti yang terkandung di dalam Prosedur Permohonan Pensijilan Halal Malaysia. Pada  Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-9  ini, kami akan menjelaskan tentang pembaharuan dan syarat-syarat baharu yang di

Kursus Pengendalian Makanan Jadual bagi Januari 2019

MOH Compulsory Food Handler Course Schedule for January 2019 Dear Human Resource Manager, I'm Mr Saiful, your trusted training consultant. Recent updates: We are now certified as HRDF (PSMB) Training Provider. Change in Kuala Lumpur Training location from wangsa maju to Jalan Gurney. This is our training schedule (Our Centre) for January 2019 for your reference. For In-House Training, please email sales@al-barakah.com.my and request for quotation. DATE DAY TIME LOCATION 9-JAN WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 12-JAN SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM SHAH ALAM 12-JAN SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 15-JAN TUESDAY 10.00 AM ~ 13.00PM K. LUMPUR 16-JAN WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 19-JAN SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 19-JAN SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM SHAH ALAM 23-JAN WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 24-JAN THURSDAY BASIC HALAL COURSE 09.00 AM ~ 17.00PM

Jadual Kursus Pengendalian Makanan & suntikan Typhoid Putrajaya dan Selangor November 2018

Salam sejahtera dari Al-Barakah, Berikut adalah Jadual Kursus Latihan Pengendali Makanan pada bulan November 2018 untuk rujukan pihak Tuan/Puan: TARIKH HARI MASA LOKASI 3-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 7-Nov WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 10-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 10-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM SHAH ALAM 14-Nov WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 17-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 17-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM SHAH ALAM 21-Nov WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM 24-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM PUTRAJAYA 24-Nov SATURDAY 09.00 AM ~ 12.00PM SHAH ALAM 27-Nov TUESDAY 10.00 AM ~ 13.00PM K. LUMPUR 28-Nov WEDNESDAY 09.30 AM ~ 12.30PM SHAH ALAM   Sekiranya pihak Tuan/Puan mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di talian  017-3284947  @  017-6479247  atau email kepada sales@al-barakah.com.my .  Pusat Latihan Al-Barakah juga turut men

Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-7

Industri halal di Malaysia mula diperkenalkan secara serius apabila penggunaan logo halal Malaysia diseragamkan dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) dan termasuk di dalam Akta Perihal Dagangan Halal 2011. Namun begitu, tiada kursus halal atau latihan dan penerangan yang meluas tentang  Pensijilan Halal Malaysia (PHM) berkenaan kepentingan halal, cara memohon dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Kami dari  Al-Barakah Training Centre PLT  berusaha agar maklumat dan ilmu berkaitan industri halal dapat disebarluaskan ke semua negeri di Malaysia bermula dengan negeri Selangor dan yang berdekatan. Kursus Asas Halal & Toyyib merupakan antara syarat yang wajib dilaksanakan seperti yang terkandung di dalam Prosedur Permohonan Pensijilan Halal Malaysia. Pada  Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-7  ini, kami akan menjelaskan tentang pembaharuan dan syarat-syarat baharu yang diperkenalkan oleh pihak Hab Halal Jakim. Kepentingan Kursus Halal &