Langkau ke kandungan utama

Catatan

Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-7

Industri halal di Malaysia mula diperkenalkan secara serius apabila penggunaan logo halal Malaysia diseragamkan dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) dan termasuk di dalam Akta Perihal Dagangan Halal 2011. Namun begitu, tiada kursus halal atau latihan dan penerangan yang meluas tentang  Pensijilan Halal Malaysia (PHM) berkenaan kepentingan halal, cara memohon dan perkara-perkara lain yang berkaitan. Kami dari  Al-Barakah Training Centre PLT  berusaha agar maklumat dan ilmu berkaitan industri halal dapat disebarluaskan ke semua negeri di Malaysia bermula dengan negeri Selangor dan yang berdekatan. Kursus Asas Halal & Toyyib merupakan antara syarat yang wajib dilaksanakan seperti yang terkandung di dalam Prosedur Permohonan Pensijilan Halal Malaysia. Pada  Kursus Asas Halal & Toyyib Siri-7  ini, kami akan menjelaskan tentang pembaharuan dan syarat-syarat baharu yang diperkenalkan oleh pihak Hab Halal Jakim. Kepentingan Kursus Halal &

Jadual Kursus Pengendalian Makanan & suntikan Typhoid Putrajaya dan Selangor September 2018

Salam sejahtera dari Al-Barakah, Berikut adalah Jadual Kursus Latihan Pengendali Makanan pada bulan September 2018 untuk rujukan pihak Tuan/Puan:     Sekiranya pihak Tuan/Puan mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di talian  017-3284947  @  017-6479247  atau email kepada  frontdesk@al-barakah.com.my .  Pusat Latihan Al-Barakah juga turut menawarkan ' In house Training'  untuk Kursus Latihan Pengendali Makanan dan Kursus Asas Halal. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut. Terima Kasih. Al-Barakah Team

Perutusan Hari Raya Aidilfitri 1439H Al-Barakah

AIDILFITRI  mengingatkan kita untuk kembali kepada fitrah yang suci sebagai manusia yang berada di alam yang fana ini sebagai hamba Allah. Ramadhan telah pergi dan membuka peluang untuk kita muhasabah diri dan mempupuk kekuatan untuk kita memiliki  hablummin Allah  (hubungan dengan Allah) dan  hablummina an-nas  (hubungan dengan manusia). Setelah sebulan berpuasa menahan lapar dan dahaga, juga dipenuhi dengan ibadah di malam hari maka tibalah satu Syawal yang menjadi hari untuk kita mengungkapkan rasa syukur dan puji-pujian kepada Allah S.W.T. Kesatuan hati dan kesatuan amal yang dimiliki oleh majoriti masyarakat Malaysia itu adalah satu petanda yang baik bahawa kita mahukan perubahan yang lebih baik untuk tanah air tercinta kita, Malaysia ini. Di sini juga, saya Abdul Fazmin selaku pengarah syarikat mewakili Team Al-Barakah Group Tuan Saiful Rahman, Puan Fatin Nur Izzati, Cik Najiha & seluruh Tenaga Pengajar Al-Barakah Training Centre PLT ingin mengambil kesempatan i

Jadual Kursus Pengendalian Makanan & suntikan Typhoid Putrajaya dan Selangor Jun 2018

Salam sejahtera dari Al-Barakah, Berikut adalah Jadual Kursus Latihan Pengendali Makanan pada bulan Jun untuk rujukan pihak Tuan/Puan: Tarikh  Hari Masa Lokasi 2-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Shah Alam 2-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Putrajaya 6-Jun Rabu 9.30am-12.30pm Shah Alam 9-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Shah Alam 9-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Putrajaya 23-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Shah Alam 27-Jun Rabu 9.30pm-12.30pm Shah Alam 30-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Shah Alam 30-Jun Sabtu 9.00am-12.00pm Putrajaya Sekiranya pihak Tuan/Puan mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di talian  017-3284947  @  017-6479247  atau email kepada  frontdesk@al-barakah.com.my .  Pusat Latihan Al-Barakah juga turut menawarkan ' In house Training'  untuk Kursus Latihan Pengendali Makanan dan Kursus Asas Halal. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut. Terima Kasih. Al-Barakah Team

10 Tips Masakan Hari Raya Tahan Lama Tak Basi

Gambar - Ihsan Google Syawal Tiba Lagi 8 Jun 2018 pada hari ini maka bulan Ramadhan hanya tersisa 6 hari sahaja lagi sebelum kita menyambut hari yang dinantikan iaitu hari kemeriahan dan hari kemenangan setelah 30 hari umat Islam di seluruh dunia berpuasa menahan nafsu dari berlebih-lebihan. Perasan atau tidak, di bulan puasa kita jarang sekali ada masalah dengan sistem penghadaman seperti sakit perut dan sebagainya (melainkan sakit gastrik alasan tak puasa) tetapi kalau di hari raya, sakit perut dah jadi sinonim. Ini disebabkan kita menjaga makan kita dengan tidak keterlaluan. Tapi tidak dinafikan ada juga kes keracunan makanan yang dibeli dari  PARAM (Pasar Ramadhan)  dan juga sakit perut kerana terlebih makan. Berbeza pula dengan apabila tiba hari raya. Kita cenderung untuk makan banyak kerana telah 30 hari berpuasa sehingga seawal pagi sebelum solat Hari Raya dah masuk rendang ayam ke dalam perut sedangkan perut kita sudah terbiasa kosong di waktu pagi. Apatah l

Jadual Kursus Pengendalian Makanan Putrajaya Oktober 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Tuan & Cikpuan Yang Dihormati,  Kami dari Sekolah Latihan Pengendali Makanan Al-Barakah Training Centre PLT (LLP-0005932LGN) adalah syarikat yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengendalikan Kursus Pengendalian Makanan di Seluruh Malaysia.  Jadual Pada Oktober 2017 adalah seperti berikut:  - 8 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 15 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 22 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 28 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  Kursus ini adalah WAJIB dihadiri sekali seumur hidup bagi semua pengendali makanan.  Untuk memudahkan urusan Tuan & Cikpuan, kami juga menyediakan suntikan typhoid pengendali makanan selepas kursus.  Hanya separuh hari, Sijil kursus dan surat pengesahan doktor dah siap, terus boleh serah salinan dokumen kepada mana-mana jabatan yang berkenaan.  Uru

Jadual Kursus Pengendalian Makanan Selangor Oktober 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera Tuan & Cikpuan Yang Dihormati,  Kami dari Sekolah Latihan Pengendali Makanan Al-Barakah Training Centre PLT (LLP-0005932LGN) adalah syarikat yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mengendalikan Kursus Pengendalian Makanan di Seluruh Malaysia.  Jadual Pada Oktober 2017 adalah seperti berikut:  - 7 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 14 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 21 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  - 28 Oktober 2017 ( SESI PAGI Jam 0900 - 1200 Tgh Hr )  Kursus ini adalah WAJIB dihadiri sekali seumur hidup bagi semua pengendali makanan.  Untuk memudahkan urusan Tuan & Cikpuan, kami juga menyediakan suntikan typhoid pengendali makanan selepas kursus.  Hanya separuh hari, Sijil kursus dan surat pengesahan doktor dah siap, terus boleh serah salinan dokumen kepada mana-mana jabatan yang berkenaan.  U