Pengenalan HACCP
HACCP merupakan singkatan bagi Hazard Analysis Crtitical control Point atau Titik Kawalan Kritikal Analisis Bahaya.
Ia merupakan kaedah yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk mengenal pasti dan mengurus risiko berkaitan keselamatan makanan.
Ia menjadi pusat kepada program keselamatan makanan yang aktif, boleh memberi pelanggan, orang awam dan agensi kawal selia jaminan bahawa program keselamatan makanan adalah diuruskan dengan baik.
HACCP ialah sistem pengurusan di mana keselamatan makanan ditangani melalui analisis dan kawalan bahaya biologi, kimia dan fizikal daripada pengeluaran bahan mentah, perolehan dan pengendalian, kepada pembuatan, pengedaran dan penggunaan produk siap.
Kini, banyak pengeluar dan vendor terbaik dunia menggunakan sistem HACCP sebagai asas untuk program pengurusan keselamatan makanan mereka.
Melalui analisis bahaya dan tempat ia boleh berlaku, HACCP membantu melaksanakan sistem dan prosedur untuk meminimumkan risiko.
Walau bagaimanapun, program keselamatan makanan tidak hanya berhenti dengan HACCP. Untuk sistem jaminan keselamatan makanan menjadi berkesan, program prasyarat seperti kawalan perosak, kebolehkesanan & penarikan balik, kebersihan dan sanitasi perlu dibangunkan dan dilaksanakan.
Ia bermula dengan pekerja di mana pihak pengurusan hendaklah memastikan pekerja mendapat suntikan typhoid dan menghadiri Kursus Pengendalian makanan.
Selain itu, isu memastikan pembekal dan pengedar juga mempunyai program keselamatan makanan perlu ditangani melalui pembangunan spesifikasi bahan dan sistem jaminan vendor.
Syarat Permohonan Sijil HACCP
Syarat permohonan sijil ini terbahagi kepada dua iaitu syarat umum dan syarat khas. Perlu dipastikan premis memenuhi kedua-dua syarat ini sekiranya ingin mendapatkan sijil HACCP:-
Syarat Umum Pensijilan HACCP (KKM)
Bagi syarat umum, semua premis yang inginkan sijil HACCP perlulah mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui laman web https://fosim.moh.gov.my
Pastikan juga telah memiliki lesn PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) (Contoh: DBKL), serta didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
Selain itu, premis anda juga harus melaksanakan sistem HACCP dan PRP/GMP terlebih dahulu selama tiga bulan sebelum anda boleh memohon sijil HACCP.
Syarat Khas Pensijilan HACCP (KKM)
Untuk syarat khas pula:
- Perlu di bangunkan sistem HACCP berdasarkan Malaysian Standard 1480:(latest revision)
- Menyempurnakan pelaksanaan sistem PRP/GMP yang didokumenkan berdasarkan kepada Malaysian Standard 1514:(latest revision)
- Serta mendokumenkan manual HACCP yang mengandungi dokumen minima seperti yang tertera di bawah:
- Profil syarikat
- Carta organisasi
- Susun atur premis
- Dasar pengurusan keselamatan makanan
- Skop pelan HACCP
- Pasukan & Tanggungjawab HACCP
- Penerangan berkenaan produk dan pengguna yang disasarkan
- Lembaran kerja analisis bahaya
- Carta aliran proses
- Ringkasan Pelan HACCP
- Aktiviti dan Jadual Pengesahan Keseluruhan
- Ringkasan Program Pra-syarat
- Manual HACCP ini perlulah mempunyai tandatangan oleh pengurusan tertinggi yang mempunyai kuasa Eksekutif di dalam perusahaan anda.
Tempoh Sah Laku Pensijilan HACCP
Bagi sijil HACCP, ianya hanya sah selama tiga tahun sahaja. Perlu diketahui bahawa audit pengawasan akan dilakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di premis makanan anda sekurang-kurangnya satu kali sepanjang tempoh sijil anda dikuatkuasakan.
HACCP Awareness Training
Setiap pemohon pensijilan HACCP perlu memastikan bahawa semua kakitangan telah menghadiri latihan HACCP Awareness Training atau Latihan Kesedaran HACCP sekurang-kurangnya 3 tahun sekali.
Ulasan
Catat Ulasan