Langkau ke kandungan utama

Mohon Pensijilan Halal JAKIM di Bawah Program PENJANA HALAL PKS 100+

 

Mohon Pensijilan Halal JAKIM

Pensijilan halal merupakan satu pensijilan yang sangat penting bagi perniagaan yang berasaskan jualan makanan dan minuman pada zaman ini.

Dengan saiz pasaran halal dunia yang kian melonjak naik menandakan permintaan terhadap produk halal semakin meningkat.

Usahawan di Malaysia tidak seharusnya terlepas daripada peluang ini kerana Malaysia sedang melaksanakan pelan jana semula ekonomi negara dengan menjadikan Malaysia sebagai pengeluar produk makanan halal nombor #1 dunia.

PENJANA PKS HALAL 100+ adalah sebuah inisiatif Al Barakah Training solution sdn bhd untuk meningkatkan bilangan perniagaan Mikro dan Kecil dalam pensijilan Halal Malaysia.

Subsidi 50% atau maksima RM5,000 di berikan kepada pemohon yang layak di bawah program PENJANA PKS HALAL 100% yang membantu mereka mendapatkan pensijilan halal dengan bimbingan Al Barakah Training Solution sebagai perunding.

Siapa Yang Layak Mohon Pensijilan Halal PENJANA100+?

Syarat pemohon yang layak untuk menyertai program ini adalah seperti berikut:

  • Terbuka kepada semua usahawan Perniagaa Mikro & Kecil di seluruh Malaysia (Produk Makanan & Minuman sahaja)
  • Berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  • Telah beroperasi sekurang-kurangnya 6 Bulan
  • Mempunyai premis perniagaan dengan lesen Majlis Pihak Berkuasa Tematan (PBT) (Bukan di rumah)
  • Hanya menjual makanan/produk halal sahaja.

Mohon Sijil Halal PENJANA Produk IKS

 Apakah kategori perniagaan yang layak memohon PENJANA100+ pensijilan halal?

Insentif yang diberikan di bawah program ini di khususkan kepada kategori perniagaan yang berikut:

  • Restoran
  • Pengeluar produk makanan & Minuman
  • Food Truck
  • Cafe / Cafeteria

Bagaimana cara mohon pensijilan halal di bawah program PENJANA PKS HALAL 100+?

Permohonan boleh di buat melalui borang ini > PENJANA100+ Halal PKS


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kepentingan Kursus Pengendalian Makanan

  Kursus ini hanya 3 Jam yang membentangkan elemen-elemen keselamatan makanan dan bayaran hanya RM50, tetapi ramai usahawan tidak faham kepentingan kursus pengendalian makanan ini. Kursus Pengendalian Makanan adalah merupakan kursus yang di programkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan (BKKM) sejak tahun 1985. Sejak tahun 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia membenarkan Kursus Pengendalian Makanan memandangkan pandemik COVID19 dan tiada kebenaran untuk kursus secara kelas fizikal. Objektif kursus ini adalah untuk memberi pendedahan akan kepentingan mengendalikan makanan dengan selamat agar kelelamatan makanan dapat di jaga dan akhirnya pelanggan tidak mendapat mudharat akibat dari cara pengendalian makanan yang tidak bersih. Apa Itu Kursus Pengendalian Makanan? Kursus Pengendalian Makanan ini adalah kursus yang dibuat khas kepada pengendali makanan di seluruh Malaysia. Siapa pengendali makanan yang di maksudkan oleh KKM ni? Pen

Kursus Kesedaran Halal / Halal Awareness Traininig 2022

  Kursus Kesedaran Halal : Halal Good Practice (HGP) Latarbelakang Seperti yang di nyatakan dalam Prosedur Manual untuk Persijilan Halal Malaysia 2020 (Domestik) di mana pihak pengurusan syarikat yang di iktiraf halal WAJIB memastikan setiap pekerja menerima latihan berkaitan halal seperti Halal Awareness Training / latihan kesedaran halal Kursus latihan ini memberi pendedahan kepada peserta konsep asas Halal & Toyyib serta amalan yang baik untuk di praktikkan semasa mengendali pemperosesan makanan dalam mengekalkan integriti halal di dalam sesebuah organisasi. Hasil Pembelajaran Objektif Latihan: Memahami dan meningkatkan kesedaran kakitangan syarikat mengenai prinsip utama Halal dan Haram Memupuk nilai tanggungjawab kakitangan syarikat untuk menjaga etika dan disiplin dalam pematuhan kepada piawaian halal. Kakitangan syarikat akan memahami punca kepada pembatalan dan penarikan balik sijil oleh JAKIM Kakitangan syarikat akan memahami aspek-aspek amalan pengendalia

Suntikan Typhoid pengendali makanan

Suntikan Typhoid Suntikan Typhoid Al Barakah Food Management berusaha untuk memudahkan pengusaha restoran untuk mendapatkan suntikan TY2 atau Suntikan Typhoid yang diwajibkan kepada semua pengedali makanan. Oleh itu kami telah mengenalpasti klinik-klinik yang sanggup membantu kami untuk memberi suntikan Typhoid kepada staff-staff restoran di restoran mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu datang ke klinik untuk mendapatkan suntikan Typhoid Kadar bayaran yang dikenakan bagi suntikan typhoid adalah seperti berikut :  1) RM 60/org bagi suntikan 5 orang (minima) * Doktor akan hadir di tempat anda* Surat pengesahan akan diberikan setelah suntikan. Sekiranya perlu kad suntikan, bayaran tambahan RM2 dikenakan dan wajib sediakan gambar ukuran passport. Perlu diingatkan bahawa Kad suntikan adalah optional sahaja kerana surat pengesahan doktor sudah memadai. suntikan sah selama 3 tahun. Oleh itu sila pastikan anda sediakan 1 KEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT untuk kad sunt