Langkau ke kandungan utama

Kursus Asas Penegndali Makanan bersama Restoran Table Talk, TTDI

Pada 24 September 2014 jam 3-6ptg, al Barakah telah menganjurkan Kursus Asas Pengendali Makanan dengan jayanya kepada 10 orang staff Restoran Table Talk di Taman Tun Dr. Ismail. Table Talk merupakan restoran yang dimiliki oleh syarikat Sweet Leisure Sdn Bhd yang menghidangkan menu ala barat dalam suasana restoran yang berhawa dingin dan hiasan seperti berada di rumah. 

Al Barakah FMC sebagai penganjur dan En. Abdul Rahman sebagai tenaga pengajar yang ditauliahkan oleh KKM berbesar hati kerana dipilih untuk menganjurkan kursus di Restoran Table Talk.
Terima kasih diucapkan kepada warga Sweet Leisure Sdn Bhd.

Al Barakah Food Management and Consultancy Merupakan Sekolah Latihan Pengendali Makanan yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk memberi kursus ini kepada semua pengendali makanan di Selangor, Kuala Lumpur Dan Putrajaya.

Kursus Asas Pengendali Makanan di TTDI, Kuala Lumpur

Kursus Asas Pengendali Makanan - Peserta mendengar dengan teliti

Kursus Asas Pengendali Makanan - Belajar sambil bergelak ketawa

Kursus Asas Pengendali Makanan - Bersama Cikgu Rahman 

Kursus Asas Pengendali Makanan - Semua pesertatelah berjaya menamatkan kursus.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kepentingan Kursus Pengendalian Makanan

  Kursus ini hanya 3 Jam yang membentangkan elemen-elemen keselamatan makanan dan bayaran hanya RM50, tetapi ramai usahawan tidak faham kepentingan kursus pengendalian makanan ini. Kursus Pengendalian Makanan adalah merupakan kursus yang di programkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah Bahagian Kualiti dan Keselamatan Makanan (BKKM) sejak tahun 1985. Sejak tahun 2020, Kementerian Kesihatan Malaysia membenarkan Kursus Pengendalian Makanan memandangkan pandemik COVID19 dan tiada kebenaran untuk kursus secara kelas fizikal. Objektif kursus ini adalah untuk memberi pendedahan akan kepentingan mengendalikan makanan dengan selamat agar kelelamatan makanan dapat di jaga dan akhirnya pelanggan tidak mendapat mudharat akibat dari cara pengendalian makanan yang tidak bersih. Apa Itu Kursus Pengendalian Makanan? Kursus Pengendalian Makanan ini adalah kursus yang dibuat khas kepada pengendali makanan di seluruh Malaysia. Siapa pengendali makanan yang di maksudkan oleh KKM ni?...

Suntikan Typhoid pengendali makanan

Suntikan Typhoid Suntikan Typhoid Al Barakah Food Management berusaha untuk memudahkan pengusaha restoran untuk mendapatkan suntikan TY2 atau Suntikan Typhoid yang diwajibkan kepada semua pengedali makanan. Oleh itu kami telah mengenalpasti klinik-klinik yang sanggup membantu kami untuk memberi suntikan Typhoid kepada staff-staff restoran di restoran mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu datang ke klinik untuk mendapatkan suntikan Typhoid Kadar bayaran yang dikenakan bagi suntikan typhoid adalah seperti berikut :  1) RM 60/org bagi suntikan 5 orang (minima) * Doktor akan hadir di tempat anda* Surat pengesahan akan diberikan setelah suntikan. Sekiranya perlu kad suntikan, bayaran tambahan RM2 dikenakan dan wajib sediakan gambar ukuran passport. Perlu diingatkan bahawa Kad suntikan adalah optional sahaja kerana surat pengesahan doktor sudah memadai. suntikan sah selama 3 tahun. Oleh itu sila pastikan anda sediakan 1 KEPING GAMBAR UKURAN PASSPORT untuk kad ...

Comprehensive Awareness & Refresher Training (Halal and Food Safety)

  Latihan Kesedaran & Penyegaran Komprehensif Halal dan keselamatan Makanan. Latarbelakang Kakitangan syarikat memainkan perana yang penting dalam memperoses dan menghasilkan kualiti makanan yang terbaik mengikut garis panduan sistem keselamatan makanan & Halal. Pengurusan syarikat bertanggungjawab dalam memberikan latihan yang sewajarnya agar kakitangan syarikat tahu dan mahir mengendalikan produk makanan berdasarkan garis panduan yang telah di tetapkan. Program Comprehensive Awareness & Refresher Training yang di jalankan selama 1 hari ini di tujukan kepada kakitangan syarikat yang di olah agar merangkumi keseluruhan aspek-aspek yang berkaitan dengan Halal & Keselamatan makanan seperti:   Halal Assurance Management System FSSC 22000 HACCP GMP Allergen Penyakit berjangkit Hasil Pembelajaran Meningkatkan tahap pemahaman mengenai kepentingan keselamatan makanan & Halal. Meningkatkan tahap pemahaman berkaitan Critical-Control-Point (CCP) Memaham...